“Geleceği Gençler Üzerine Kuran Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk”

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen “19 Mayıs 1919: Samsun’a Çıkış” adlı panel, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

“Geleceği Gençler Üzerine Kuran Lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk”
18.05.2023 - 19:46
Kaynak: Haber Merkezi
300

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, 19 Mayıs tarihinin çok önemli bir aşama olduğunu ifade ederek Mondros Ateşkes Anlaşması sonraki süreçten söz etti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla Milli Mücadele ateşinin yakıldığını ve bağımsız bir devlet kuruluşunun temellerinin atıldığını söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle andı.

Programın ilk konuşmacısı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabit Dokuyan, konuşmasında hem gençlere hem çocuklara iki bayram bırakan Atatürk’ün, geleceği gençler üzerine kurduğunu vurguladı. Atatürk’ün 9. Ordu Müfettişi olarak geniş yetkilerle Samsun’a çıkış sürecinden bahseden Doç. Dr. Sabit Dokuyan, Bandırma Vapuru’ndaki Milli Mücadeleyi başlatan subay kadrosu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Bu sürece tesadüf olarak bakılmaması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Dokuyan, Atatürk’ün genç bir subayken yeni devlet kurma idealleri olduğunu ve Osmanlı Padişahı II. Mahmut’un yeniliklerini güncelleyerek devrimleri gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. 

Programın diğer konuşmacısı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Furkan Külünk ise “Atatürk’ün Gençlik ve Spor Politikaları: Geçişten Günümüze Miras” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Atatürk’ün, savaş dönemlerinin yaşandığı zor zamanlarda bile gençleri düşünen bir vizyonu olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Furkan Külünk, O’nun; gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durması, yaşam kalitesinin artırılması, diğer ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla spora özel önem verdiğini ifade etti. Atatürk’ün, Lozan Barış Anlaşması’yla, ülkemizin uluslararası spor müsabakalarına katılma ambargosunu kaldırdığını belirten Külünk, 1915 yılından itibaren gençlik ve sporla ilgili planlı devlet politikalarının temellerinin atıldığını söyledi. Spor Federasyonlarının kurulması, Beden Eğitimi derslerinin zorunlu hale getirilmesi gibi çok sayıdaki yeniliği hayata geçiren Atatürk’ün, toplumsal ve kişisel kalkınmada spor faaliyetlerine büyük önem verdiğini dillendiren Dr. Öğr. Üyesi Furkan Külünk, Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet dileyerek sözlerini sonlandırdı.


Editör: B. Zengin

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Rota (www.duzcerota.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

Android Uygulamamız