Ekim Ayı Konferanslarında Sanatın Evreni Konuşuldu!

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ekim ayı etkinlikleri “Sanatın Evreni Üzerine Konuşmalar 1” başlıklı konferans ile sona erdi.

Ekim Ayı Konferanslarında Sanatın Evreni Konuşuldu!
28.10.2021 - 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
656

   Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran,  Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.

   Açılış konuşmasında sanatın hayatımızdaki önemine değinen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, sanatın evreni üzerine konuşmaları içeren konferans serisini ilerleyen günlerde de devam ettirmeyi planladıklarını belirterek, sözü Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran’a bıraktı. 

   Sanatın tüm alanlara hitap edebilen geniş bir yelpazeye sahip olduğuna dikkat çekerek sözlerine başlayan Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Yıldız Doyran,  sanatın sadece sanat için değil, aynı zamanda toplum için de yapıldığını vurguladı.  2010 yılında kurulan Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin genç ekibi ile hızla gelişen bir fakülte olduğu bilgisini paylaşan Prof. Dr. Doyran, yoğun tempoda çalışan genç doktor adaylarının sanattan yoksun kalmamaları adına çeşitli etkinliklerde bir araya gelmeyi planladıklarını belirtti.

 

   Açılış konuşmalarının ardından Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Burhan Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Örs ile Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Hüseyin Baran sunumlarını gerçekleştirdi. 

   Konferansta; yer çekiminin düşünceye etkisinin, çağdaş sanat ve mimarlık ilişkisi üzerine sunumunu gerçekleştiren Doç. Dr. Burhan Yılmaz, maddenin halleri üzerine oluşturulan sanat eserlerini katılımcılarla paylaştı. Yer çekiminin kaçınılmaz bir gücü olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, ağırlık ve hafiflik kavramlarına da değinerek çağdaş sanat ve mimarlık konusunda çalışma örneklerine yer verdi. 

   Çağdaş sanatta ekolojik yaklaşımlar üzerine sunum yapan Resim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Örs ise insanlığın başlangıcından bu yana var olan sanatta, 19. ve 20. yüzyılın sonlarına doğru doğa ve ekolojinin, sanatın ana konularından biri haline geldiğini belirtti.  20. yüzyılın sonunda doğa ile ilgili malzemelerde azalma görüldüğü bilgisini paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Örs,  günümüzde ise sanatçıların çalışmalarında daha çok çevre kirliliği gibi doğa sorunlarını ele aldığına dikkat çekti.  Sanatçıların ekolojiye yaklaşımını; yeniden bakmak, yeniden şekillendirmek, yeniden araştırmak, yeniden kullanmak ve yeniden yaratmak olmak üzere beş ana başlıkta açıklayan Örs, çağdaş sanatta ekolojiyi sanatçıların çalışmaları üzerinden katılımcılara anlattı. 

   Sanal gerçeklik teknolojisi üzerine sunum yapan Öğr. Gör. Hüseyin Baran da,  sanal gerçeklik teknolojisinin 2000’li yılların sonrasında önemli bir ivme kazandığını ifade etti.  Sanal gerçeklik alanında geliştirilen donanım ve yazılımlar sayesinde sanatçılara yepyeni eser ve sunum oluşturma kapılarının aralandığını kaydeden Öğr. Gör. Baran, sanal gerçekliğin tarihsel süreci hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sunumunda modern sanal gerçeklik donanım ve yazılımlarına değinen Öğr. Gör. Baran,   sanal gerçekliğin resim, heykel, moda tasarım, sağlık gibi birçok alana hitap edebildiğini belirterek bu alanlardaki kullanımlarını örneklerle açıkladı. 

   Son olarak tiyatro sanatı ve tiyatro sanatının insanla ilgili oluş özelliği hakkında katılımcılara bilgi veren Sahne Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe; tiyatronun, oyuncunun bedeninde değer ve değerlilik yaşantılarına ilişkin çatışma yaşatan bir düzlem olduğunu vurguladı. Tiyatronun bire bir hayatın içinde yer alan bir sanat dalı olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi İnceefe; yaşamın akışında var olan çatışma kültürünün tiyatroda estetik bir kimliğe büründüğünü belirtti.  Tiyatronun insanın var olma süreçlerinde ruh ve bilinci estetik bir biçimde ortaya koyduğunu söyleyen İnceefe, bu nedenle tiyatronun sanat dalları arasında en fazla realiteye yakın sanat dalı olduğunu sözlerine ekledi. 

   Katılımcılardan gelen soruların konuşmacılar tarafından yanıtlanmasının ardından konferans; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin tarafından yapılan plaket takdimi ile sona erdi.

 
 


Editör: B. Zengin