Düzce Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol Anlatıldı!

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin, Düzce Valiliği’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşu” başlıklı konferans, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Giden Yol Anlatıldı!
28.10.2021 - 17:35
Kaynak: Haber Merkezi
584

   Programın açılışında konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Cumhuriyetin kuruluşunun 98. yıldönümünü kutladığımızı belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda büyük emekleri olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz milletimizi saygıyla andığını ifade etti.

   Konuşmasında Cumhuriyetin kuruluş süreciyle ilgili önemli bilgiler de paylaşan Prof. Dr. Genç, Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti kurulması fikrini hayata geçirdiğini dile getirdi. Düzce Üniversitesi’nde bu etkinliğin yanı sıra Sanat Tasarım Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nün düzenlediği “Geçmişten Geleceğe İzler 2” başlıklı çevrim içi sergi ve Müzik Bölümü’nün düzenlediği "Cumhuriyete Ezgiler" temalı çevrim içi konserle Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinin devam edeceğini söyleyen Prof. Dr. İlhan Genç, konferanstaki katkıları için Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu’na teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

   Programın davetli konuşmacısı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, milli konularda düzenlediği etkinlikler için Düzce Üniversitesi’ne teşekkür ederek sözlerine başladı. 30 Ekim 1918’den Cumhuriyetin kuruluş sürecine kadar olan dönemi özetleyerek önemli bilgiler aktaran Oğuzoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yeni bir devlet ve rejim kurmasının arkasındaki dehası ve askeri alandaki bilgisini örneklerle açıkladı.

   Lozan’da yabancı güçlerin Türkiye’nin şartlarını kabul ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, kongrelerin düzenlenmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü ile Anadolu Ajansı’nın kuruluşu gibi çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğine ve dönemin zor şartlarına rağmen Cumhuriyetin ilan edildiğine vurgu yaptı.

   Cumhuriyetin kurulmasında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anan ve milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak konuşmasını noktaladı.


Editör: B. Zengin