LPG'ye zam geliyor

Brent petroldeki yükseliş akaryakıtta zam olarak hayatımıza girmeye devam ediyor. Bu gece yarısı itibariyle LPG'ye 30 kuruşluk zam bekleniyor.

LPG'ye zam geliyor
30.07.2022 - 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
450

Brent petroldeki yükseliş akaryakıtta zam olarak hayatımıza girmeye devam ediyor. Bu gece yarısı itibariyle LPG'ye 30 kuruşluk zam bekleniyor.

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

Brent ham petrolünün varil fiyatı dün yüzde 1,5' e yakın artışla 108.53 dolara yükselirken uluslararası piyasada brent petrol fiyatı bugün 107 dolardan işlem görüyor.

Brent petroldeki bu yükseliş ile birlikte korkulan oldu ve ilk zam haberi geldi.

30 Temmuz Cumartesi gününden geçerli olmak üzere LPG 30 kuruş fiyat artışı bekleniyor.

 

Otogaza bir yılda yüzde 133 zam

Zamla birlikte otogazın litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 11,24 TL’ye, Ankara’da 11,21 TL’ye, İzmir’de 11,11 TL’ye yükselecek. Fiyatlar, iller ve bayiler arasında belirgin farklar gösterebiliyor.

Otogazın litre fiyatı bir sene önce İstanbul’da 4,82 TL seviyesindeydi. Otogaza son bir yılda döviz kuru ve uluslararası fiyatların etkisiyle yüzde 133 zam gelmiş oldu.

İstanbul’da litre fiyatı yaklaşık olarak benzinde 22,25 TL, motorinde 24,48 TL seviyesinde bulunuyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorin litre fiyatı 24,48  liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 22,25 liradan satılıyor.

 

Güncel motorin ve benzin fiyatları

Motorin

İstanbul: 24,51

Ankara: 24,64

İzmir 24,64

 

Benzin

İstanbul: 22,23

Ankara: 22,38

İzmir: 22,38

 

Benzine ve motorine dev zam beklentisi

FED'den gelen faiz kararı sonrasında ABD ham petrolü 99 dolara yaklaşırken, Brent petrol de 107 doları aştı. Hem brent petroldeki yükseliş hem de dolar kurundaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına beklenen dev indirimleri boşa çıkarıyor. En son pazartesi günü hem benzine hem de motorine dev indirim gelmişti.

ABD'de ise ham petrol stokları mayıs sonundan bu yana en büyük düşüşünü kaydederken, ihracat rekor seviyeye yükseldi. ABD ham petrolü ile brent petrol arasındaki fark, Rusya'daki akışlardaki azalmanın Avrupa piyasasında sıkışmayı artırmasıyla genişlemeye devam ediyor.

FED, artan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını 75 baz puan artırırken, Başkan Jerome Powell, zamların hızının bir noktada yavaşlayacağını söyledi.

Petrol son zamanlarda yatırımcıların ekonomik yavaşlama konusundaki endişeleri ve piyasayı sıkılaştırdığına dair işaretlerle dalgalanmıştı. Seul merkezli VI Investment Kıdemli Emtia Analisti Will Sungchil Yun, "Powell'ın yorumları bazı enflasyonist endişelerini hafifleterek petrol dahil olmak üzere risk varlıklarına yönelik genel iştahı artırdı. Ham petrol, varil başına 100 dolar civarında işlem görmeye devam edecek” dedi.


Editör: B. Zengin