Yılmaz, Fındığı Gündemden Düşürmüyor

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, TBMM’de fındık konusunda söz alarak Karadeniz bölgesinde Ferrero isimli şirketin piyasayı manipüle ederek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştığını, ayrıca belirli siyaset baronlarının da bu konu üzerinden rant elde etmeye çalıştıklarını bunlara müsaade etmeyeceklerini dile getirdi.

4.12.2019 - 10:47
2400

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, fındık ve üreticilerin sorunlarına yönelik TBMM’de söz aldı.

 

Son günlerde, özellikle Karadeniz kamuoyunda fındık ve Toprak Mahsulleri Ofisiyle alakalı çeşitli söylentilerin dolaşmakta olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Yılmaz, şunları söyledi;

 

“FERRERO REKOLTE ÜZERİNDEN

PİYASAYI MANİPÜLE ETMEK İSTEMİŞTİR”

 

“Kamuoyunda "Ferrero" adlı şirket hakkında yapılmış olan eleştirilerin birçoğuna katılmamak bir fındık üreticisi olarak mümkün değildir. "Ferrero" isimli şirket konusunda tespitlerin birçoğu doğrudur. Bu "Ferrero" isimli şirketin daha bu yıl Mart ayının başında "900 bin ton fındık rekoltesi var." diyerek rekolte üzerinden piyasayı manipüle etmek istediğini bütün fındık üreticileri olarak biliyoruz. Oysa bu sene rekolte 600-650 bin ton civarında gerçekleşmiştir. Bu yıl bu şirket ve yandaşlarının rekolteyi olduğundan yüksek göstererek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştıklarını bizler de yakından takip ediyoruz.

 

TEKEL OLUŞTURULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

 

Yine, bu şirketin bazı bölgelerde "iyi tarım" bahanesiyle fındıklık arazileri toplamaya çalıştığını ve fındık üreticisini kendi tarlasında Ferrero'nun eline bakar hâle getirmeye çalıştığını yakından takip ediyoruz. Bu şirketin veya benzerlerinin bu türden faaliyetlerini yakından takip ettiğimizin ve burada bir tekel oluşturulmasına asla müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini istiyorum.”
   

Bazı çevrelerin kamuoyunu yönlendirmeye çalıştıklarını ve Toprak Mahsulleri hakkında eleştirilerde bulunduğuna değinen Yılmaz, bunlara katılmalarının mümkün olmadığını söyledi.

 

FINDIK ÜRETİCİSİNİN YÜZÜ TMO SAYESİNDE BİR NEBZE GÜLDÜ

 

Ümit Yılmaz, şunları kaydetti;

“Her ne kadar 2018 yılında TMO fındık alımına Kasım ayında başlayarak üreticiyi zor durumda bırakmış olsa da bu yıl bu durum söz konusu değildir. Özellikle 2019 yılında fındık üreticisinin yüzü bir nebze olsun gülmüşse bunda TMO'nun payı çok büyüktür. 2019 yılında TMO'nun daha fındık hasadı başlamadan Temmuz ayının sonunda fındık fiyatını açıklaması ve Eylül ayı başında fındık alımlarına başlaması çok isabetli olmuştur. Bunun neticesinde TMO bu yıl toplam 78 bin ton fındık alımı yapmıştır. Bu alım politikası doğru bir yaklaşımdır. Bu politika neticesinde birtakım şirketlerin fındık fiyatları üzerinde oynaması ve fiyatları aşağıya çekmesi engellenmiştir.

 

“İZLENEN FINDIK POLİTİKASI DOĞRU BİR POLİTİKADIR”

 

Geçen yıl TMO'nun alımları geç başlattığı için 7 bin ton fındık aldığı, oysa 2019 yılında 78 bin ton fındık aldığı resmî kayıtlarda mevcuttur. TMO'nun son yıllarda izlediği doğru fındık politikaları neticesinde fındıktan devlet hazinesine kesinlikle zarar yazmamaktadır. Son üç dört yıldır TMO'nun depolarından yağlığa fındık ayrılmamakta, bu da devletin zarar etmesinin önüne geçmektedir. Bu izlenen fındık politikası doğru bir politikadır ve piyasada tekel oluşturmaya çalışan bazı firmaların üreticiyi ezmesinin önüne geçmektedir. Önümüzdeki yıllarda bu politikanın devam etmesi "Fındık oldukça TMO da piyasada olacaktır." algısının oluşması üreticimizin ve devletimizin kazancını koruyacaktır.”
   

ASILSIZ BİR İDDİADIR

 

Aynı çevrelerce TMO üzerinden oluşturulmaya çalışılan olumsuz eleştirileri sıralayarak konuşmasını sürdüren Yılmaz, “Yine aynı algıyı oluşturmaya çalışan çevrelerin TMO'ya getirmiş olduğu bir diğer eleştiri de piyasada bazı numara fındıkların yerli sanayici tarafından bulunmadığı yönündeydi. Bu tamamen asılsız bir iddiadır. Zira fındık tüccarlarının ve fabrikalarının elinde yerli sanayicimizin ihtiyacını görecek her numara fındık vardır. Hangi yerli sanayici fındık bulunmadığını iddia ediyorsa ister "1 numara" dediğimiz 13-15 milim ister "2 numara" dediğimiz 11-13 milim ister 9-11 milim ister buruşuk; istediği miktarda fındığa piyasada ulaşabilir” dedi.

 

TMO FINDIĞI PAYLAŞTIRMAKTADIR

 


 Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

“Aynı çevrelerin bir diğer iddiasına gelince, TMO depolarının ve elindeki fındığın bu "Ferrero" denilen şirkete kapatıldığı iddiası da tamamen asılsızdır. Zira TMO, depodaki fındığı satışa çıkardığı zaman talep eden sayısına göre eşit miktarda bölerek kişiye tahsis etmektedir yani 500 ton fındık varsa TMO'nun deposunda, 10 tane alıcıya bunları 50'şer ton şeklinde bölerek paylaştırmaktadır.
   

Fındık üreticisi üzerinden birtakım şirketlerin faydalanmak istedikleri muhakkaktır. Buna Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhur İttifakı olarak bizim göz yummamız ve ayrıca da devletimizin göz yumması mümkün değildir.

 

EMEĞİN EZİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bir diğer tehlike de fındık üreticisinin ezilmesini isteyerek buradan siyasi rant sağlamaya çalışan siyaset baronlarıdır. Fındıkçı hemşehrilerimiz şunu bilsinler: Ne sizin emeğinizin ve mahsulünüzün birtakım şirketlerin ayakları altında ezilmesine müsaade ederiz ne de Toprak Mahsulleri Ofisinin yıpratılarak piyasadan çekilmesini bekleyen siyaset tellallarına imkân veririz diyorum.”

Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz