"Alerjik Rinit'i Ciddiye Alın"

Bahar geldi, doğanın uyanışıyla ağaçlar yeniden çiçek açtı. Bu güzel görüntü pek çoğumuzun hoşuna gitse de ‘alerjik rinit’ hastaları için durum farklı… Düzce’de de son günlerde sayısı artan burunda kaşıntı, hapşırık, renksiz burun akıntısı, geniz ve damakta kaşıntısı, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma gibi belirtilerle görülen saman enzlesine karşı uzmanı ‘Ciddiye alın’ diyerek uyardı.

"Alerjik Rinit'i Ciddiye Alın"
17.04.2022 - 13:53
Güncelleme 17.04.2022 - 13:54
758

Düzce’de nisan ayının gelmesiyle doğa yeniden uyanışa geçti. Ağaçlar, yeniden çiçeklerini ve yapraklarını açmaya başlarken halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen ‘alerjik rinit’ şikâyetleri de çoğaldı.

Polen ve toz akarlarına hassasiyeti olan Düzceliler, nedeniyle burunda kaşıntı, hapşırık, renksiz burun akıntısı, geniz ve damakta kaşıntısı, geniz akıntısı, gözlerde kaşıntı, kızarma, sulanma gibi belirtilerle sağlık kuruluşlarının yolunu tutmaya başladı.

Solunum Derneği (TÜSAD), bahar aylarının gelmesiyle görülme sıklığı artan saman nezlesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Saman nezlesinin yetişkinlere oranla çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten Prof. Özşeker, “Saman nezlesine bağlı şikâyetler önce mevsimsel olarak başlar ancak tedavi edilmezse şikayetler kronikleşebilir. Tedavi edilmeyen saman nezlesi, ilerleyen dönemde gece horlaması, uyku kalitesinde bozulma, koku kaybı, şikâyetlerin arttığı günlerde okula ve işe gidememe, şiddetli burun tıkanıklığı ve sinüzit gelişmesine neden olabilir.” dedi.

 

‘Saman nezlesi ciddiye alınmalı’

Saman nezlesi sanılan hastalığın astım da olabileceğine dikkat çeken Özşeker, “Saman nezlesi yani alerjik rinitin en çok birlikte görüldüğü hastalık “astım”. Alerjik rinitli hastaların yüzde 40’ında, astımlı hastaların yüzde 80’inde ise alerjik rinit görülebiliyor. Eğer alerjik nezleye nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük ve hırıltı-hışıltı eşlik ediyorsa astımdan şüphelenmek gerekir.  Saman nezlesinde görülen burun tıkanıklığı tedavi edilmezse sinüzit ortaya çıkabilir. Burun polipleri, orta kulak iltihabı, uyku apne sendromu da saman nezlesinin sebep olabileceği önemli rahatsızlıklar. Bu nedenle saman nezlesi ciddiye alınmalı ve mutlaka tedavisi için immünoloji ve alerji hastalıkları uzmanına başvurulmalı.” ifadelerini kullandı.

 

Omicrondan farkı gözlerde

Saman nezlesi ile koronavirüsün alt varyantı olan Omicron’un ortak belirtiler nedeniyle sıkça karıştırılabildiği bilgisini veren Özşeker, iki hastalığın ayırt edici özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük ve nefes darlığı iki hastalıkta da görülebilen belirtiler. İki hastalığın en belirgin farkı, Omicron’da görülen kas ve eklem ağrısının saman nezlesinde olmaması. Ayrıca saman nezlesine göz akıntısı, kaşıntı ve kızarıklığı Omicron’daki belirtiler arasında yer almaması.”

 

Polen alerjisi hayatınızı kabusa çevirmesin!

Polen alerjisi, korunma yöntemleri bilinmezse bahar aylarını kabusa çevirebilir. Saman nezlesinden korunmak için alerjenlerden mümkün olduğunca uzak durulmasını öneren Özşeker, korunmak için şu önemli tavsiyelerde bulundu:

Rüzgârlı havalarda açık havaya çıkarken mutlaka maske, gözlük ve şapka takarak kendinizi koruyun.

Eve girdiğinizde dışarı kıyafetlerinizi mutlaka değiştirin, duş alın.

Rüzgârlı ve sıcak havalarda içeriye polen girmemesi için cam kapalı uyuyun.

Evinizi sabah saatleri yerine öğleden sonra havalandırın, rüzgârlı havalarda pencereleri açmayın.

Seyahat ederken rüzgârlı günlerde araba camlarını kapalı tutun. Aracınızda polen filtresi bulundurun, bakım ve temizliğini düzenli olarak yaptırın.


Editör: B. Zengin