UNUTULMAZ DENEYİM YAŞADILAR

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün şehrin tanıtımı ve gelişiminin tüm Türkiye tarafından bilinmesi adına başlattığı turizm çalışmalarına bir yenisi daha ekledi. Başkan Özlü'nün daveti ile alanlarında uluslararası üne sahip gurme, genel yayın yönetmenleri ve yiyecek içecek danışmanları ‘Rotamız Düzce’ sloganıyla Düzce’de iki gün geçirerek şehri ve lezzetlerini keşfetti.

UNUTULMAZ DENEYİM YAŞADILAR
27.07.2022 - 16:58
Kaynak: Haber Merkezi
600

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kentin gastronomi alanında vizyonunun genişlemesi ve ilin daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla kendi alanında uzman gurmeleri, şefleri ve önemli gazetecileri kentte ağırladı. Düzce’nin butik bir şehir olduğunu ve Sapanca ile Bolu arasında kalan Düzce’nin çok bilinmediğini kaydeden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Düzce’nin çok zengin bir demografik yapısı var. Bu yapıyı birleştirmeye gayret gösterdik. Düzce’de bulunan tüm etnik kökenlerin yemeklerini test ettik ve kitaplaştırdık” ifadelerinde bulundu.

 

BİRBİRİNDEN ÖZEL İSİMLERE GASTRONOMİ GEZİSİ DÜZENLENDİ

Rotamız Düzce sloganıyla başlatılan gastronomi programına, Dünya Kitap Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Şüyün, Lezzet Dergisi Gastronomi Yazarı Reha Tartıcı, Milliyet Gazetesi Gastronomi Yazarı Zeynep Kakınç, Sosyal Girişimci Şef Ebru Baybara Demir, Şeflerden Eyüp Kemal Sevinç, Yalçın İnam, Hazer Amani, TGRT Program Yapımcısı Fuat Uğur, Sabah Gazetesi Gastronomi Yazarı İdil Çimrin, Gastronomi Dergisi Yazı İşleri Müdürü Aliye Gümüş, TV 100 Haber Müdürü Neşe Toptaş, NTV Program Yapımcısı Cengizhan Kocahan, Oksijen Gazetesi Yazarı Saliha Kuşcan, Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı yazar Nilhan Aras, Yiyecek-İçecek Danışmanı Osman Serim ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Korali, Hürriyet Lezzetli Hayat Yazarı Ebru Erke, Saray ve Kültür Tarihçisi Çağrı Başkurt ve Avrupa Birliği Projeler Koordinatörü Filiz Hösükoğlu katıldı.

Düzce’nin doğa, tarihi ve gastronomi alanında önemli noktalarına gerçekleştirilen gezi rotası Düzce Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi’nde yöresel ve mevsimsel ürünlerle yapılan kahvaltı ile başladı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ile birlikte kahvaltı programının ardından MSM’de Düzceli kadınların organik ürünlerden yaptığı yemek ve tatlılar tanıtılırken ardından da Mutfak Sanatları Akademi Mutfağı ve workshop alanları detaylarıyla gastronomi kafilesine anlatıldı.

Düzce Belediyesi MSM programından ardından Cumayeri Rafting alanına geçen önemli isimler, Türkiye’nin en kolay ve başlangıç seviyesi için uygun suyunda rafting yapma imkanı buldu. İlk defa rafting yapan kafile ekibi Temmuz ayında rafting yapmanın keyfini çıkardıklarını ve Düzce’yi herkese tavsiye edeceklerini dile getirdiler.

 

AYDINPINAR ŞELALESİ BÜYÜLEDİ

Cumayeri’nde adrenalin dolu rafting macerasının ardından Düzce’nin güney kesiminde olan Aydınpınar Şelalesine geçildi. Ağaçların içinde saklı bir cennet olarak nitelendirilen Aydınpınar Şelalesinde bol bol fotoğraf çektiren ekip, Düzce’nin lezzetli peynir, kaymak ve tereyağlarını tattı.

 

BİNEF AT ÇİFTLİĞİNDE YÖRESEL YEMEKLER TADILDI

Düzce’nin tam ortasında otantik ve yöresel yemekleriyle ün salmış Binef At Çiftliğinde akşam yemeğinde bir araya gelen ünlü isimler, özellikle Kafkas’ların bağrından kopan ana ve aperatif yemeklerin yorumlanmasının kendilerini çok etkilediğini her fırsatta dile getirdi. Programa katılan Düzce Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce’nin tarihini günümüze kadar olan gelişimini ve göç hikayesini anlattı. Öte yandan Düzce’de barış içinde yaşayan etnik kökenlerin dernek başkanları da Düzce’de yaşattıkları kültürleri hakkında bilgi verdi.

 

DÜZCE’DE ROTA BİTMİYOR

Gastronomi gezisinin ikinci gününde Düzce’nin Saz Köyü’nde Tekir Evin’de bir araya gelen önemli isimlerden oluşan kafile, doğanın içine sessizlikte kahvaltı ile Düzce rotalarına başladı. Saz Köyü’ndeki kahvaltının ardından Düzce’nin tarihini gün yüzüne çıkarıldığı Konuralp Antik Tiyatro’su arkeolog eşliğinde gezildi. Efes ile Aspendos ile kıyaslanan Antik Tiyatro’nun kentin gelişmesinde tanıtımında çok önemli rol oynayacağı fikrinde birleşilirken tarihi Konuralp Pirincinden yapılan pilav, Yörük çadırında tadıldı. Yörük Çadırında Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de misafirlerle sohbet ederek Olimpik Anneler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kurucusu Nermin Alayıldız’ın gerçekleştirdiği başarılı projelerini ilgi ile dinledi.

 

İLHAM VEREN YEMEKLER TATILDI

Alanında uzman isimlerin katıldığı Rotamız Düzce gastronomi gezi programında Şef Ethem Sassin’den Kara Lahana Çorbası, Bademli Siyah Pirinç Pilavı ve yöresel lezzetlerden oluşan öğle yemeği kafileyi büyüledi. Düzce mutfağının geliştirilmesi ve kentin gastronomi konusunda daha da etkin hale getirilmesi için sohbet yapılırken Kafkas yöresinin dansları da katılımlarına sunuldu.

Düzce OSB’deki öğle yemeğinin ardından Yeşilyayla köyüne geçen gezi kafilesi, Kadayıfçıoğulları At Çiftliği ve ardından da Yeşilyayla köyü sakinlerinin misafiri olarak Kafkas bölgesinin özel yemeklerini tattı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ile birlikte köy evinin bahçesinde hazırlanan masada yemeklerini tadan özel isimler, Düzce’nin İsviçre’den farklı olmadığını ve tanıtılması halinde Türkiye’nin önemli gastronomi ve gazi destinasyonlarından biri olacağında hemfikir oldular.


Editör: B. Zengin