Çay İle İlgili Korkutan Uyarı

Türkiye'nin "vazgeçilmezleri" arasında yer alan çaydan daha ilk yudumu aldığınız an vücudunuzda başlayan etkisi açıklandı.

Çay İle İlgili Korkutan Uyarı
11.12.2022 - 14:56
Kaynak: HABER3
416

Demir, akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin önemli bir bileşenidir. Demir eksikliği, ciddi bir sağlık sorunu anemi hastalığının da en yaygın nedenidir. Beslenme nedeniyle yaşanan demir eksikliği önemli bir sorun olmaya devam ediyor.

Demir eksikliği yetişkin erkeklerin ve menopoz sonrası kadınların yüzde beşini etkiliyor. Demir emiliminin çay tüketimi ile engellenebileceği gerçeği, birkaç yıldır yaygın olarak kabul edilmektedir.

Çayın engelleyici etkilerinin, bir grup güçlü antioksidan olan kateşinlerin demir bağlama özellikleriyle kolaylaştırıldığına inanılıyor.

Bu polifenoller çoğu bitki özünde bulunur. Araştırmalar hangi içeceklerin demir üzerinde en büyük engelleyici etkiye sahip olduğunu araştırdı.

Araştırma sonuçlarına göre; başta siyah çay olmak üzere nane çay ıhlamur, papatya, Mentha pulegium çayı ve kakao ön sıralarda yer aldı.

Uzmanlar çay tüketiminde dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.


Editör: B. Zengin