İklim Değişikliği Koleranın Ölümcül Yayılmasına Yol Açıyor

30 ülkede bu yıl, benzeri görülmemiş sayıda ölümcül kolera salgınlarına dikkat çeken DSÖ, durumun iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu açıkladı.

İklim Değişikliği Koleranın Ölümcül Yayılmasına Yol Açıyor
18.12.2022 - 14:08
Kaynak: EN SON HABER
392

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Cenevre merkezinde düzenlenen basın toplantısında, iklim değişikliği gündemdeydi.

Afrika'daki 30 ülke ile Haiti'deki kolera salgınında artış yaşandığını belirten araştırmacılar, DSÖ verilerine göre, dünya genelinde her yıl ortalama 1,3 ila 4 milyon arasında kolera vakasının görüldüğü, kolera kaynaklı 21 bin ila 143 bin arasında can kaybı meydana geldiği tahmininde bulundu.

“Önceki yıllara göre daha büyük ve ölümcül”

DSÖ'nün kolera ve ishal gibi hastalıkları araştıran ekibinin başkanı Philippe Barboza, "Kolera salgınındaki artış, tamamen eşi benzeri görülmemiş bir durum. Sadece daha fazla salgın görmüyoruz. Bu salgınlar, önceki yıllara göre daha büyük ve ölümcül." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği, vaka ve ölümler üzerinde doğrudan etkili

AA’nın haberine göre; kolera salgınının vaka ve ölümlerindeki artışın, son birkaç yıldaki düşüşün ardından görüldüğünü de belirten Barboza, bu hastalığa bağlı vaka ve ölümlerin artmasında iklim değişikliğinin doğrudan etkili olduğunu kaydetti.

Mülteci kamplarında kolera salgını

Sınır Tanımayan Doktorlar, bu yıl Lübnan, Somali ve Nijerya'daki mülteci kamplarında kolera salgınının yaşandığını da belirtti.

DSÖ yetkilisi, koleranın açıkça yoksulluk ve korunmasızlıkla ilişkili bir hastalık olduğunu da açıkladı.


Editör: B. Zengin