Keşir’den HDP Milletvekili Paylan’a cevap!

Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM Bütçesi görüşmeleri sırasında söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan’ın ‘Devlet sizi gadre uğratmadı mı?’’ sözlerine, tokat gibi cevap verdi.

Keşir’den HDP Milletvekili Paylan’a cevap!
29.10.2020 - 13:11
1068

   Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM Bütçesi görüşmeleri sırasında söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan’ın ‘Devlet sizi gadre uğratmadı mı?’’ sözlerine, tokat gibi cevap verdi.

 

   2021 yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi müzakereleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Salı günü itibarıyla başladı. Komisyonun Çarşamba günkü oturumunda TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumu bütçeleri görüşüldü. HDP Milletvekili Garo Paylan konuşmasında; “Arkadaşlar, Allah’ınızı severseniz bu devletin gadre uğratmadığı herhangi bir kesim varsa şu anda ayağa kalksın lütfen, desin ki: “Beni gadre uğratmadı.” Mütedeyyinleri mi gadre uğratmadı bu ülke, bu devlet? Milliyetçileri mi gadre uğratmadı? Solcuları mı gadre uğratmadı? Sosyalistleri mi gadre uğratmadı? Cumhuriyetçileri mi gadre uğratmadı? Kimi gadre uğratmadı bu yüz yılda bu devlet? Hadi çıksın desin ki: “Şu yüz yılda benim ait olduğum kimliğe ve benim ait olduğum inanca bu devlet hiçbir haksızlık yapmamıştır.” Diyemez çünkü hepimizi gadre uğrattı.” İfadelerine yer verdi.

 

   Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında önce TBMM üzerine sözlerle başladı; “Bugün görüşmekte olduğumuz Türkiye Büyük Millet Meclisi Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumlarının bütçelerinin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kuruluş ve kurtuluş mücadelemizin karargâhı Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 2020 yılında 100’üncü yılını idrak ettik. Salgın şartlarına rağmen 100’üncü yılı etkinliklerini büyük bir gayretle, heyecanla yürüten Sayın Başkanımınız şahsında tüm Meclis çalışanlarına ben buradan şükranlarımı sunuyorum. Birinci Meclisin kurucusu, ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm Meclis Başkanlarımıza ve milletvekillerine ve Meclis personeline de buradan şükranlarımı iletiyor ve saygıyla yâd ediyorum her birini. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin yegâne beşiği Türkiye Büyük Millet Meclisi. Söz konusu hem ülke içindeki, hem ülke dışındaki, hem bölgedeki refah söz konusu olduğunda, millî beka söz konusu olduğunda, millî menfaatler söz konusu olduğunda siyasi farklılık gözetmeksizin yek vücut olmayı başarmış bir Meclis.

 

   Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmayı da -özellikle son yıllarda AK PARTİ hükûmetlerinin icraatlarıyla da- başarmış bir Meclis. Türkiye Büyük Millet Meclisi millî iradenin merkezî, hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesinin tecelligâhı. Ya istiklal ya ölüm diyerek, istiklal harbinin bizzat yönetilen karargahı. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım meydan okumasıyla, istiklale sahip çıkan bir milletin evidir burası. Aziz Türk milletinin coğrafyamızdaki son sığınağı Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Meclis’tir. Bu vesileyle de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı, cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’nci yılını da buradan tebrik ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır. 1920’den bu yana aziz milletimizin gür sesini çıkaran bir Meclis’in mensubuyuz ve İstiklal Harbi’nin yönetilmesiyle beraber “gazi” unvanını da almış bir Meclis. 27 Mayıs, 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat ve 27 Nisanda da ne yazık ki tarihin karanlık koridorlarına da tanıklık etmiş bir Meclis burada. En ağır güne de 15 Temmuzda benim de içinde bulunduğum bir grup milletvekili arkadaşımızla birlikte burada bizzat şahit olduk. O gece Meclise ilk gelen milletvekillerinden biriyim. Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti’nin millî bütçesinden alınan uçaklarla o gece Meclis bombalandı, helikopterlerle tarandı.

 

   Aziz Türk milleti ve milletvekilleri o asil kanında bulunan cesaret ve yiğitliğiyle o gece hem milletin emanetine sahip çıktı hem de sokaklarda, caddelerde, Genelkurmayda, Kızılay’da milletimiz emanetine sahip çıktı.

 

   Meclisimiz terörle mücadele konusunda hem ulusal hem uluslararası alanda da kararlılığını sürdürecektir.’’ dedi.

 

   AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, konuşmasında HDP’li Garo Paylan’ın sözlerine cevap olarak ise; “Az önce bir milletvekilimizin kullandığı bir ifadeyle ilgili duygularımı da burada paylaşmak istiyorum. “Devlet bizi gadre uğrattı, sizi uğratmadı mı?” dedi. Devlet gadre uğratmaz, zaman zaman yöneticiler gadre uğratır ama devlet gadre uğratmaz. Biz 28 Şubatta, 12 Eylülde, akabindeki, e-muhtıralarla evet, gadre uğramış olsak da biz asla ve asla, haşa, ihanet etmeyi bırakın devletimize, tek cümle kötü söz söyletmeyiz, söyletmedik de. Bakın, 12 Eylülde Mustafa Pehlivanoğlu idama gitti ve idama giderken söylediği iki cümleyi burada size ifade etmek istiyorum, idama giden bir gencin cümlesi bu: “Mustafalar ölür, Allah davası ölmez, milliyetçilik yaşar. Kellemi verdiğim bu yolun zaferi yakındır, zafer her zaman Allah’a inananlarındır.” İdama giderken dahi devletinin bekası için mücadele eden dava erlerinin mensuplarıyız biz. bu dava ölmedi, Allah davası, milliyetçilik davası ölmedi, bugün AK Parti-MHP Cumhur İttifakı’yla da yaşıyor, yaşamaya da devam edecek.” şeklinde, tokat gibi cevap verdi.

 

   Keşir konuşmasının devamında;

 

   “Bunu da burada not düşmek istiyorum. Ayrıca, hiçbir milletvekilinin bir diğer milletvekiline üstünlüğü yoktur. Hepimiz seçimiz bölgelerimize göre binlerce oy alarak geldik. Hiçbir milletvekili diğer milletvekiline parmak sallayamaz, hiçbir milletvekili diğer milletvekilini tahkir edemez, istihzayı konuşma üslubu edinemez, istihza bir konuşma yöntemi ve üslubu değildir. Bunu da burada notlarıma geçirmek istiyorum.” dedi.

 

‘’OMBUSTMANLIK BU COĞRAFYADA KADİM BİR KURUMDUR’’

 

   “Ayrıca, bugün burada Kamu Denetçiliği Kurumun un da bütçesini görüşüyoruz. Kamu Denetçiliği Kurumunu kurma çabaları 90’lı yıllarda başlamış olmakla birlikte, 2010 yılında Anayasa’nın 74’üncü maddesinde dilekçe hakkıyla birlikte artık Kamu Denetçiliği Kurumu bir anayasal kurum hâline geldi ve 2012 yılında kuruldu. Burada birkaç rakamı vermem lazım size, özellikle bunu ifade etmem lazım ama ondan önce şunu söyleyeyim:

 

   Tabii, biz dünyadan örneklerini alıyoruz falan, dünya örneklerini söylüyoruz ama bu milletin bu coğrafyalarda bulunduğu tarih kadar kadimdir Ombudsmanlık kurumu bu coğrafyada. Kadı-ul kudat, Divan-ı Hümayun, Divan-ı Mezalim, Kazasker, Kadı, Muhtesip gibi kurul ve görevliler halkın yakınmalarını, dileklerini, sorunlarını çözüme tarih boyunca kavuşturmuştur. Ombudsmanlık Kurumu böyle bir medeniyetin üzerine inşa olan bir kurumdur. Şimdi, dünyadan bir iki örnek vereceğim, bir iki rakam okuyacağım: Mesela, dünyada Ombudsmanlık kurumunun en büyük problemi nitelikli başvuru problemi, bunun dünya ortalaması ne yazık ki yüzde 3 ila 20 arasında. 13 Ekim 2020 itibarıyla Türkiye’de başvuru oranı yüzde 84,87. Sayın Başkanım, benim rakamım güncel değilse daha sonra konuşmasında beni düzeltebilir, 13 Ekim 2020 itibarıyla söylüyorum. Bu da büyük sevinç verici bir oran Türkiye’deki Ombudsmanlık mekanizması açısından. Diğer yandan, tavsiye kararlarına uyum oranında yine 2013 yılında yüzde 20’yken 2020 yılında yüzde 80’e ulaşmış. Bu da son derece sevindirici bir uygulama. Bununla birlikte, Sayıştay’ın da bugün bütçesini görüşüyoruz. Özellikle, Sayıştay’ın uluslararası denetim mekanizmalarına, denetim standartlarına uygun planlama yapması sevindirici. Az önce, Sayın Başkanın sunumunda… Bunun dijital platformlarda yapılıyor olması ve teknolojinin takip ediliyor olması da aslında hepimizin iftihar edeceği bir şey. Sayıştay, hem kamu yönetiminin saydamlığına hem de hesap verilebilirliğine katkı sağlayan bir kurum. Bununla birlikte, özellikle, yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, özel bütçeli kurumların ve döner sermaye işletmelerinin denetlenmesinde, şeffaf bir şekilde denetlenmesinde Sayıştay’ın varlığı ve bize sunduğu raporlar son derece kıymetli.

 

   Sözlerime son verirken bu akşam idrak edeceğimiz, Mevlid Gecemizin tüm İslam âlemine ve inananlara bereketli, hayırlı olmasını diliyorum. Yarın idrak edeceğimiz, cumhuriyetimizin 97’nci kuruluş yıl dönümünde de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar olacağı dileklerimi iletiyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.”