3 Boyutlu Yazıcıyla Göz Dokusu Üretildi

Bilim insanlarının son çalışması şaşkına çevirdi. Bilim insanları, çığır açabilecek yeni araştırmalarında 3D yazıcı ve kök hücreleri kullanarak göz dokusu üretmeyi başardı.

3 Boyutlu Yazıcıyla Göz Dokusu Üretildi
25.12.2022 - 20:14
Güncelleme 25.12.2022 - 20:14
415

Bilim insanları, bir dizi göz hastalığının tedavisinde çığır açabilecek yeni araştırmalarda, kök hücreleri ve 3D baskıyı kullanarak göz dokusu oluşturmanın bir yolunu buldu.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir parçası olan Ulusal Göz Enstitüsü'nden (NEI) bir araştırmacı ekibi, dış kan-retina bariyerini oluşturan hücrelerin bir kombinasyonunu, yani retinanın ışığa duyarlı fotoreseptörlerine yardım eden göz dokusunu "yazdırdı".

Tekniklerinin, teorik olarak sınırsız doku kaynağı imkanı sağlayarak "yaşa bağlı makula dejenerasyonu" (YBMD) gibi hastalıkları incelemeye ve bu hastalıkların nasıl tedavi edileceğini veya iyileştirileceğini daha iyi anlamaya katkıda bulunacağı söyleniyor.

YBMD'nin dış kan-retina bariyerinde başladığını bildiklerini ifade eden Kapil Bharti'ye göre, fizyolojik olarak ilgili insan modellerinin olmaması nedeniyle YBMD'nin başlangıç ve kuru ve ıslak evrelere ilerleme mekanizmaları tam olarak anlaşılamadı.

Bilim insanları çalışmalarının sonuçlarını aylık hakemli bir bilimsel dergi olan Nature Methods'te yayımladı.


Editör: B. Zengin