Doğal Afet Sigortaları Farkındalık Zirvesi Programı Gerçekleştirildi

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası 9. Meslek Komitesi’nin ( Bankalar, Sigorta Acenteleri, Döviz Büroları, Esnaf Kefalet Kooperatifleri ) Doğal Afet Sigortaları Farkındalık Zirvesi Programı Düzce Mutfak Sanatları Merkezinde gerçekleştirdi.

Doğal Afet Sigortaları Farkındalık Zirvesi Programı Gerçekleştirildi
14.01.2023 - 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
339

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa; TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, Türk Reasürans Genel Müdürü Yönetim Kurulu Üyesi Selva Eren, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı İcra Kurulu Üyesi Erdal Turgut, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, 9. Meslek Komite Başkanı Özgür Muradoğlu, Komite Üyeleri Murat Sert, Cengizhan Veziroğlu, Gökçe Ülkü Altay, Faruk Yusufoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, İl Tapu Müdürü Gülsen Sağlam, İstanbul, Akçakoca, Bolu, Sakarya, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odaları yetkileri ve Düzce’de faaliyet gösteren Acente yetkileri katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık; “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Sayın Levent Korkut, Türk Reasürans Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Selva Eren, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Sayın Erdal Turgut’a, toplantımıza Akçakoca, Bolu, Sakarya ve Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odalarından katılım sağlayan değerli meslektaşlarımıza, bizimle beraber olan sayın İl Müdürlerimize ve değerli basın mensuplarımıza katılımlarından dolayı Yönetim Kurulumuz adına çok teşekkür ediyorum. 23 Kasım 2022 tarihinde yaşadığımız 5.9 şiddetindeki deprem bizleri tekrar 1999 yılında yaşadığımız günlere geri getirdi. Depremde can kaybının olmaması, binalarımızın ayakta kalması bize gerçekten büyük teselli kaynağı oldu. Ölümlere depremin değil standartlara uygun olmayan binaların neden olduğu gerçeğine tekrar vakıf olduk. Özellikle 2008 sonrası inşa edilen binaların güncellenen deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. Düzce Belediyesinin deprem yönetmeliklerine göre yerine getirilmesi zorunlu kriterlerin ötesindeki şartları da talep etmesinin hasar düzeylerinin çok daha düşük seviyelerde gerçekleşmesinde büyük bir payı olduğunu görmüş olduk. Bu depremde Düzce inşaat sektörü bana göre sınıfı geçmiş, kalitesini ortaya koymuştur. Bu tarihten sonra inşa edilecek binalarda kalitenin çok daha üst seviyeye çıkacağına eminim. Depremden sonra en çok duyduğumuz kavramlar hasar
tespitleri ve DASK oldu. Doğal afet sigortasının da önemi çok daha iyi anlaşıldı. Hatta deprem ve diğer doğal afet primlerinin ve teminatlarının çok daha üst seviyelerde olması gerektiğini de görmüş olduk. Topraklarının neredeyse yarısının aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ülkemizde deprem gerçeğini kabul etmek, hayat tarzımızı buna uygun olarak şekillendirmek zorundayız. Bu yüzden bu konuda kamuoyunda ciddi bir farkındalık yaratmak zorundayız. Sigortacılık sektörü bu gerçek etrafında pozisyonunu tekrar gözden geçirmek zorunda. Zaten burada yapmak istediğimiz de bu. Dünya çapında, doğal afetler 2021’de önemli ölçüde yüksek hasarlara neden oldu. Fırtınalar, seller, orman yangınları ve depremler 280 milyar dolar değerindeki varlığı yok etti. 2020 yılındaki 210 milyar dolarlık hasarın 120 milyar doları sigortalıyken, 2019 yılındaki 166 milyar dolarlık hasarın 57 milyar doları sigortalıydı. İklim değişikliğinin ciddi şekilde tetiklediği doğal afetler her yıl artmaya devam edecek ve hasar rakamlarının üst seviyelere çıkmasına neden olacak. Sigortacılık sektörü strateji oluştururken bu gerçeği de göz önünde bulundurmak zorundadır. Bugünkü birlikteliğimizin sigortacılık sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” İfadelerini kullandı.

Programın başında Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 12 Kasım 1999 ve 23 Kasım 2022 depremleri kısa filminin gösterimi yapıldı.

Programın devamında, TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, internetten satış yapan bazı firmalar komisyon iadesi yaparak haksız rekabet yapıyor bunlarla mücadelemiz sürüyor. Sigorta şirketleri trafik sigortası kesmiyorlar, bu konuda SEDDK ile görüşmelerimiz devam ediyor, Maliye Bakanımızdan randevu talep ettik haber bekliyoruz. Trafik sigortası sorununu çözümü için ya serbest tarife ya da sabit tarifeye geçilmelidir. İl içinde Acenteler arası iş paylaşabilirsiniz fakat İl dışından yapılarla ve brokerlerle iş paylaşmayın, bu yapılarla mücadelemize devam ediyoruz dedi.

DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut ise; İzmir ve Elazığ depremlerinde tecrübe kazanan
kurumumuz Düzce depreminde çok kısa sürede hasar tespiti yaparak tazminatlarını ödemeye başladık dedi.

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren; Dask poliçelerine diğer doğal afetleri de dahil ettiğimiz çalışmamızda sona geldik. Birkaç Aya kadar yeni teminatlı poliçelere başlayacağız dedi. Hasar ödemelerinde yaşadığınız sorunları 125 nolu telefona ve info@dask.gov.tr mail adresine bildirin, en kısa sürede çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca şirketlerinin sigorta yapmaktan kaçındığı tekstil, mobilya, plastik gibi sektörlerin sigortalanması için yaptığımız çalışmalar devam ediyor dedi.

Program sigorta acentelerinin sorularının cevaplanmasının ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.


Editör: B. Zengin